کیست بارتولن

کیست بارتولن

فهرست مطالب

کیست بارتولن

غدد بارتولن دو غده کوچک هستند که در دو طرف دهانه واژن قرار دارند و وظیفه تولید مایعی را دارند که به مرطوب نگه داشتن واژن کمک می‌کند. در برخی موارد، ممکن است این غدد دچار انسداد شوند و مایعی که تولید می‌کنند نتواند خارج شود. این وضعیت می‌تواند منجر به تشکیل کیست بارتولن شود. معمولا این کیست در یک طرف ایجاد می شود و در موارد کمی ممکن است در هر دو طرف تشکیل شود. تقریبا همیشه خوش خیم هستند و از نوع کیست های سرطانی نیستند. آبسه غدد بارتولن یک مشکل شایع در زنان است که می‌تواند باعث ناراحتی و مشکلات بیشتری شود. در این مقاله به بررسی کامل کیست بارتولن، علل، علائم، روش‌های تشخیص و درمان آن خواهیم

علت های تشکیل کیست بارتولن

اصلی ترین علت تشکیل کیست بارتولن، مسدود شدن مجاری غدد بارتولن است. انسداد این غدد همیشه دلیل مشخصی ندارند و متخصصین دلایل زیر را به عنوان علت های احتمالی در نظر می گیرند.

  • عفونت: عفونت‌های باکتریایی می‌توانند منجر به انسداد مجاری غدد بارتولن شوند. باکتری‌هایی مانند Escherichia coli و Neisseria gonorrhoeae و عفونت های مقاربتی مانند سوزاک یا کلامیدیا از جمله عوامل شایع عفونت‌های ناحیه تناسلی هستند که می‌توانند به تشکیل کیست بارتولن منجر شوند.
  • التهاب و آسیب: التهاب یا آسیب به ناحیه تناسلی نیز می‌تواند باعث انسداد مجاری غدد بارتولن و تشکیل کیست شود. این وضعیت ممکن است به دنبال فعالیت‌های جنسی،زایمان، اپیزیوتومی، ضربه یا جراحی‌های ناحیه تناسلی رخ دهد.
کیست بارتولن
کیست بارتولن

علائم کیست بارتولن

  • برآمدگی در ناحیه تناسلی: یکی از علائم شایع کیست بارتولن، وجود یک برآمدگی کوچک و نرم در یکی از لب‌های بزرگ واژن است. این برآمدگی ممکن است به تدریج بزرگتر شود و باعث ناراحتی شود.
  • درد و ناراحتی: کیست بارتولن ممکن است باعث درد و ناراحتی در ناحیه تناسلی شود، به ویژه در هنگام نشستن، راه رفتن یا فعالیت‌های جنسی.
  • قرمزی و التهاب: در مواردی که کیست عفونی شده باشد، غدد بارتولن ممکن است قرمز و ملتهب شوند و حتی چرک تولید کنند.
  • تب و علائم عمومی عفونت: در صورت عفونت شدید، ممکن است علائمی مانند تب، لرز و احساس عمومی ناخوشی نیز بروز کند.

تشخیص کیست بارتولن

  • معاینه: پزشک می‌تواند با معاینه بالینی ناحیه تناسلی و مشاهده برآمدگی، کیست بارتولن را تشخیص دهد.
  • آزمایش های میکروبیولوژی: در صورت وجود علائم عفونت، پزشک ممکن است نمونه‌ای از ترشحات کیست را برای بررسی وجود باکتری‌ها و تعیین نوع عفونت به آزمایشگاه بفرستد.
  • تصویربرداری: در برخی موارد، برای تأیید تشخیص و ارزیابی اندازه و محل کیست، پزشک ممکن است از روش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی استفاده کند.

درمان کیست بارتولن

  • درمان های خانگی: در صورت کوچک بودن کیست و عدم وجود علائم عفونت، ممکن است پزشک توصیه کند که با استفاده از حمام‌های گرم، کیست را درمان کنید. نشستن در آب گرم چندین بار در روز می‌تواند به باز شدن مجاری غدد بارتولن و تخلیه مایع کمک کند.
  • آنتی بیوتیک ها: در صورت وجود عفونت، پزشک ممکن است آنتی‌بیوتیک‌های مناسبی تجویز کند تا عفونت را کنترل کند و علائم را کاهش دهد.
  • تخلیه کیست: در مواردی که کیست بزرگ و دردناک است یا به درمان‌های خانگی پاسخ نمی‌دهد، پزشک ممکن است با استفاده از یک سوزن یا برش کوچک، کیست را تخلیه کند. این روش به صورت سرپایی انجام می‌شود و معمولاً نیاز به بی‌حسی موضعی دارد.
  • جراحی: در مواردی که کیست به طور مکرر عود می‌کند، پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن کامل غده بارتولن توصیه کند. این روش معمولاً در بیمارستان انجام می‌شود و نیاز به بی‌هوشی عمومی دارد.

پیشگیری از کیست بارتولن

  • رعایت بهداشت: حفظ بهداشت ناحیه تناسلی و استفاده از محصولات بهداشتی مناسب می‌تواند به کاهش خطر عفونت و التهاب کمک کند.
  • لباس زیر مناسب: استفاده از لباس‌های زیر نخی و راحت که امکان تهویه مناسب را فراهم می‌کنند، می‌تواند به پیشگیری از تشکیل کیست بارتولن کمک کند.

آیا کیست بارتولن مسری است؟

اکثر این کیست ها عفونی نمی شوند و در تماس پوست با پوست انتقال پیدا نمی کنند. اگر کیست شما عفونی باشد و بترکد، بسته به نوع باکتری داخل کسیت، می تواند مسری باشد.

کیست بارتولن
کیست بارتولن

مراجعه به پزشک

کیست‌های بارتولن کوچک گاهی اوقات فقط در طی یک آزمایش معمول غربالگری دهانه رحم یا معاینه‌ای که به دلیل دیگری انجام می‌شود، یافت می‌شوند. در صورتی که اطراف واژن خود توده ای را حس کردید، فورا به یک متخصص مراجعه کنید. گاهی اوقات پزشک برای تحقیقات بیشتر نمونه برداری را توصیه می کند که در آن قسمت کوچکی از بافت کیست برداشته می شود. در کنار یک پزشک متخصص با سابقه به راحتی می توانید کیست های بارتولن را درمان کنید و از عود مجدد آن جلوگیری نمایید. دکتر میترا عبدلی، جراح، متخصص زنان و زایمان با به روز ترین و پیشرفته ترین امکانات، مراحل درمان را به شما نشان خواهد داد. برای دریافت نوبت می توانید از طریق سایت یا شماره تماس های مطب اقدام نمایید.

 

این مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

اینستاگرام پزشک را دنبال کنید