آیا می دانستید سرطان تخمدان پنجمین بیماری شایع در بین بانوان است؟ در میان تمام بیماری های مربوط به ناحیه تناسلی، سرطان تخمدان بیشترین خطر مرگ را دارد. امروزه این بیماری بیشتر افراد، به خصوص خانم های جوان را نیز درگیر کرده است. سرطان تخمدان زمانی رخ می دهد که سلول ها بیش از حد معمول تقسیم سلولی انجام دهند و توده های سرطانی را به وجود آورند. این نوع سرطان علائمی ندارد و افراد زمانی متوجه حضور آن می شوند که بیماری پیشرفت زیادی کرده باشد. متخصص زنان بهترین راه تشخیص و درمان زود هنگام سرطان تخمدان را انجام تست و آزمایش و غربالگری های دوره ای می دانند.
در این مقاله قرار است در مورد سرطان تخمدان و راه های تشخیص و درمان آن صحبت کنیم.
سرطان تخمدان چیست؟
در حال حاضر سرطان تخمدان پنجمین بیماری شایع در بین خانم ها به شمار می آید. دستگاه تولید مثل زنان دو غده تولید می کند که به آن تخمدان گفته می شود. تخمدان ها در دو طرف رحم قرار دارند که تخمک و هورمون های استروژن و پروژسترون تولید می کنند. در صورتی که سلول ها به صورت غیر معمول و خارج از کنترل شروع به تکثیر کنند، تومورهای سرطانی ظاهر می شوند. چنانچه این بیماری معالجه و درمان نشود به قسمت های دیگر بدن پخش شده و موجب بروز سرطان تخمدان متاستاتیک یا سرطان تخمدان پیشرفته می شود. سرطان تخمدان در مراحل پایانی خود و تا زمانی که در لگن و شکم قرار دارد قابل تشخیص نیست؛ به خاطر همین درمان مشکل تر خواهد بود. در مراحل ابتدایی که بیماری هنوز پخش نشده و در رحم قرار دارد احتمال موفقیت در درمان بیشتر است.
علائم سرطان تخمدان در زنان چیست؟
سرطان تخمدان گاهی اوقات از پوشش خارجی رحم شروع می شود؛ به همین علت در مراحل ابتدایی علائم کمی وجود دارد یا اصلا وجود ندارد. سرطان تخمدان همچون سایر بیماری های رایج مثل سندروم پیش از قاعدگی، سندروم روده تحریک پذیر یا مشکلات مربوط به مثانه خیلی زود علائم اولیه آن قابل شناسایی نیست. از مهم ترین علائم اولیه سرطان تخمدان موارد زیر هستند:
- افراد در لگن یا شکم خود احساس درد می کنند
- برخی از خانم ها در ناحیه واژینال خونریزی غیر منتظره دارند
- برخی از بانوان در شکم و کمر خود احساس درد می کنند
- گروهی از زنان دچار نفخ می شوند
- در هنگام غذا خوردن احساس سیری می کنند
- در الگوی ادرار شان تغییری مثل تکرر ادرار به وجود می آید
- عادت های حرکت روده مانند یبوست تغییر می کند
- دسته ای از خانم ها هنگام رابطه جنسی احساس درد می کنند
- برخی از خانم ها در معده خود احساس پر بودن می کنند.
در صورتی که سرطان پیشرفته باشد علائم دیگری ایجاد می کند که عبارتند از:
- احساس حالت تهوع و سوء هاضمه
- از دست دادن اشتها و احساس سیری
- کاهش شدید وزن
- تنگی نفس
- احساس خستگی و بی حوصلگی
- احساس سوزش سر دل
چه عواملی سبب بروز سرطان تخمدان می شوند؟
علت اصلی اینکه چرا سرطان تخمدان رخ می دهد کاملا مشخص نیست؛ اما برخی از متخصصان عواملی که ممکن است باعث بروز آن شوند را شناسایی کرده اند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
سابقه خانوادگی
اگر یکی از خویشاوندان نزدیک شما مبتلا به سرطان سینه یا تخمدان باشد احتمال اینکه که شما به سرطان تخمدان مبتلا شوید خیلی زیاد است. به همین علت با غربالگری ژنتیکی می توانید به موقع جهش ژن را تشخیص داده و مشخص کنید که آیا فرد به این بیماری مبتلا است یا خیر.
سن افراد
نیمی از خانم ها از ۶۳ سالگی به بعد مبتلا به سرطان تخمدان می شوند؛ در نتیجه می توان گفت خطر بروز سرطان با افزایش سن زیادتر می شود.
تاریخچه باروری خانم
هر چقدر تعداد بارداری خانم ها بیشتر باشد و به دنبال آن دوران شیردهی بیشتری داشته باشند خطر ابتلا به سرطان تخمدان کاهش می یابد. در عین حال فرزند آوری بعد از ۳۵ سالگی منجر به بروز سرطان تخمدان می شود.
سرطان پستان
به دلیل تغییرات ژنتیکی افرادی که سابقه سرطان سینه دارند به احتمال زیاد در آینده دچار سرطان تخمدان خواهند شد.
هورمون درمانی
در صورتی که بعد از دوران یائسگی خانم ها اقدام به هورمون تراپی کنند بیشتر به سرطان تخمدان مبتلا می شوند. هر چقدر فرد برای مدت طولانی از این روش درمانی استفاده کند بیشتر در معرض خطر سرطان تخمدان قرار دارد.
چاقی و اضافه وزن
افرادی که شاخص توده بدنی بالای ۳۰ دارند این نوع سرطان در آن ها شایع تر است.
سابقه جراحی رحم
هیسترکتومی یا همان برداشتن رحم احتمال ابتلا به این بیماری را تا حدود زیادی کاهش می دهد.
آندومتریوز
خانم هایی که به آندومتریوز مبتلا می شوند در مقایسه با سایر بانوان بیشتر در معرض این نوع بیماری قرار دارند.
راه های درمان سرطان تخمدان
اگر طول درمان سرطان تخمدان به خوبی پیش برود افراد بیش از ۵ سال عمر خواهند کرد. طول درمان سرطان تخمدان ترکیبی از جراحی و شیمی درمانی است که در هر دو حالت بد خیم و خوش خیم انجام می گیرد. به طور کلی برای درمان سرطان تخمدان چند روش وجود دارد که به شرح زیر است:
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی
- درمان هدفمند
- جراحی و برداشتن تومور
بیشتر مواقع برای درمان سرطان تخمدان از دو روش یا بیشتر استفاده می شود اما لازم به ذکر است که درمان یا شکست بیماری به دلایل گوناگونی همچون مرحله بیماری، نوع سرطان و نوع درمان بستگی دارد.
مراجعه به پزشک
در حالت کلی می توان گفت سرطان تخمدان یکی از شایع ترین و مرگ آورترین بیماری ها در بین بانوان محسوب می شود که در صورت تولید غیر معمول سلول ها بروز می کند. اگر علائم و نشانه هایی مانند نفخ، درد در شکم و کمر، بی اشتهایی و بی حوصلگی و… مشاهده کردید و از بابت ابتلا به این بیماری دچار نگرانی شدید حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. دکتر میترا عبدلی جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی با بهره گیری از جدیدترین روش های درمانی می توانند در زمینه درمان این بیماری به شما کمک زیادی بکنند.
توجه داشته باشید که در صورت هرگونه تاخیر در مراجعه به پزشک می تواند عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. برای گرفتن وقت و مراجعه حضوری به مطب می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت اقدام کنید.