دستگاه تناسلی خانم ها یکی از اندام های بسیار مهم در بدن آنها می باشد و سلامت این بخش نیز بسیار حائز اهمیت می باشد. اما بسیاری از خانم ها با انواع بیماری های شایع زنان دست و پنجه نرم می کنند. درمان بیماری های زنان مسئله بسیار مهمی است که باید پس از ابتلا به هر بیماری مورد توجه قرار بگیرد. رای درمان انواع بیماری های مربوط به زنان، باید اقدامات درمانی را هر چه سریع تر آغاز کرد و ترس، شرم و حیا مانع عدم مراجعه به پزشک جهت درمان بیماری هایی مانند بیماری زنان فیبروم، بیماریهای مقاربتی، بیماری آندومتریوز در زنان و … نشود.
بیماریهای شایع زنان
- پوکی استخوان
یکی از بیماری های شایع در خانم ها پوکی استخوان می باشد. در پوکی استخوان یا استئوپروز استخوان ها شکننده می شوند. زنان پس از سن یائسگی به علت کاهش توده استخوانی به این بیماری مبتلا می شوند که معمولا نخستین علامت آن شکسته شدن استخوان ها در حوادث می باشد. برای تشخیص و درمان زودهنگام پوکی استخوان، آزمایشی به نام سنجش تراکم استخوان می تواند میزان تراکم مواد معدنی موجود در استخوان و ابتلا به پوکی استخوان را در فرد مشخص کند. انجام این آزمایش در تشخیص زودرس می تواند خطر شکستگی استخوان ها را کاهش دهد.
- سندروم تخمدان پلی کیستیک
سندروم تخمدان پلی کیستیک که با نام PCOS نیز خوانده می شود به تنبلی تخمدان اطلاق می شود که موجب برهم خورد عادت ماهانه، بروز جوش های چرکی، رویش موهای زائد و ریزش مو می گردد. عملکرد طبیعی تخمدان ها در خانم های مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک و علائم آن طبیعی نمی باشد و هورمون های تستسترون یا هورمون های مردانه بیش از حدی تولید می کند. پزشک متخصص زنان معمولا برای درمان این بیماری ، قرص های جلوگیری از بارداری، متفورمین، داروهای ضد هورمون مردانه را برای کاهش علائم بیماری تجویز می کند.
- عفونتهای لگنی
عفونت های لگنی به طور معمول عفونت های دستگاه تناسلی داخلی می باشند که در اثر انتقال میکروارگانیسم ها و عوامل مختلفی از بخش های تحتانی دستگاه تناسلی وارد رحم و لوله های رحمی ایجاد می شود. از علائم شایع این بیماری درد در ناحیه لگن و زیر شکم می باشد که این درد در درجات مختلفی از خفیف تا شدید بروز می کند.
- بیماریهای دستگاه تناسلی
بیماری های دستگاه تناسلی خود چند نوع بیماری را شامل می شود . بیماری های همچون التهاب لگن، زگیل تناسلی، تبخال تناسلی، عفونت های ادراری و …
- کیست تخمدان
کیست تخمدان از بیماری های شایع در میان زنان به شمار می آید و دارای انواع مختلفی است . تمامی زنان دارای دو تخمدان در هر دو سمت رحم خود هستند که هر کدام از آنها به یک اندازه و شکل می باشند
- چسبندگی رحم
چسبندگی رحم یک بیماری شایع زنان است که در داخل رحم و یا دهانه رحم ایجاد می شود . چسبندگی های رحمی در سه حالت اتفاق می افتد و معمولا بخش کوچکی از رحم درگیر این بیماری می شود . فردی که به این بیماری مبتلا است به طور معمول با علائمی همچون احساس درد در ناحیه لگن و در زمان قاعدگی مواجه خواهد شد و علاوه بر این دارای نشانه های نظیر ناباروی و سقط های مکرر می باشد .
- فیبروم رحم
شایعترین تومور لگنی در میان زنان فیبروم رحمی می باشد . این عارضه در سنین ۲۵ تا ۴۰ سال شیوع بیشتری دارد . افرادی که دارای اضافه وزن می باشند احتمال ابتلا به این بیماری در آن ها بیشتر خواهد بود .
لازم به ذکر است، فیبروم های رحمی دارای انواع مختلفی بوده و در رحم در نواحی مختلفی تقسیم بندی می شوند . درمان فیبروم های رحمی بسته به نوع و شدت آن متفاوت می باشد و درمان به دو صورت دارویی و جراحی انجام می باشد .
- عفونت واژن
از شایعترین بیماری های زنان عفونت واژن می باشد و یکی از دلایل مراجعه زنان به متخصص زنان و زایمان این عارضه است . شیوع این بیماری در سنین ۱۴ تا ۴۹ سالگی بیشتر خواهد بود و احتمال ابتلا به این بیماری در طول زندگی ممکن است چندین مرتبه اتفاق افتد .
روشهای درمانی بیماریهای زنان
بر اساس نوع بیماری روش های درمانی خاصی برای هر یک از آنها اتخاذ می شود. در ادامه به معرفی و بررسی مهم ترین و بارزترین روش های درمان بیماری های زنان می پردازیم:
یافتن یک متخصص زنان و زایمان باتجربه
اولین و بهترین روش درمان انواع بیماری رحم زنان، مراجعه به یک متخصص زنان می باشد. پزشک متخصص با بررسی نوع بیماری، درجه، شدت، میزان پیشروی، عوارض جدی، انواع روش های درمانی مختلفی را در نظر می گیرد. توصیه می شود قبل از آغاز درمان خود، ابتدا به دنبال یک پزشک زنان با تجربه باشید.
- روش سونوگرافی
پس از یافتن پزشک مورد نظر خود، ممکن است انجام انواع روش های تشخیصی مانند سونوگرافی، به شما از سوی پزشک درخواست شود. سونوگرافی نقش بسیار موثری در تشخیص و درمان بیماری های زنان دارد. به کمک سونوگرافی می توان بیماری هایی مانند تخمدان پلی کیستیک، بیماری آندومتریوز در زنان، بیماری فیبروم زنان و … را تشخیص داد و درمان کرد
- روش هیستروسکوپی
از دیگر روش های درمان بیماری های زنان روش هیستروسکوپی می باشد. این روش علاوه بر درمان، به تشخیص بیماری ها نیز کمک می کند. هیستروسکوپی در واقع آندوسکوپی رحم می باشد در این روش لوله ای به رحم وارد می شود و می توان انواع بیماری هایی مانند چسبندگی رحم؛ فیبروم رحمی و … را تشخیص و درمان کرد.
- روش لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی یکی از روش های بسیار موثر در درمان بیماری های زنان محسوب می شود. در لاپاراسکوپی، طی برشی، لوله ای را وارد رحم و یا محوطه شکمی می شود. به کمک این روش می توان بیماری هایی مانند کیست، چسبندگی رحم، فیبروم های رحمی را تشخیص داد، رحم و لوله های فالوپ را ترمیم کرد، برداشت بافت اسکار در چسبندگی رحم را انجام داد و بسیاری دیگر از بیمار های زنان را درمان کرد.
نتیجهگیری
در اغلب موارد و در شرایط متوسط بیماری، درمان بیماری زنان به کمک دارو امکان پذیر است. پزشک برای هر بیماری زنان داروی مخصوصی را تجویز می کند. برای مثال برای تخمدان پلی کیستیک، متفورمین تجویز می شود.
سبک زندگی و انتخاب تغذیه سالم می تواند در درمان بیماری های زنان موثر باشد. مصرف غذاهای سالم نیز در ابتلا به بیماری های زنان جلوگیری می کند.
بهتر است خانم ها در زمان قاعدگی از آب سرد برای شستشو استفاده نکنند؛ چرا که آب سرد در این دوران، بسیاری از بیماری های دستگاه تناسلی را به وجود خواهد آورد.
ورزش کردن و فعالیت بدنی در درمان بیماری های زنان موثر است. چرا که فعالیت بدنی علاوه بر گرم نگه داشتن دستگاه تناسلی زنان، چربی را در اطراف رحم و دستگاه تناسلی از بین می برد.