ماموگرافی برای چی انجام میشه؟
ماموگرافی یک روش عکس برداری از پستان، و یک ابزار غربالگری برای تشخیص سرطان است. سرطان سینه دومین سرطان شایع زنان است که با معاینات بالینی منظم و ماموگرافی، می توان در مراحل اولیه آن را تشخیص داد. این روش تصاویر دقیقی از بافتهای داخلی پستان به ما می دهد که امکان تشخیص سایر اختلالات مرتبط با پستان را هم فراهم می آورد. در ادامه به نحوه انجام و دلایلی که ماموگرافی انجام می شود خواهیم پرداخت.
چرا ماموگرافی انجام می شود؟
- تشخیص زودهنگام سرطان پستان: ماموگرافی کمک می کند نواحی در پستان که بافت های غیر طبیعی دارند، مشخص شود. در نتیجه کوچکترین تغییرات در مراحل اولیه شناسایی می شوند، زمانی که توده ها هنوز بسیار کوچک هستند و درمان آنها آسانتر و موثرتر است.
- بررسی تغییرات غیرطبیعی در بافت پستان: ماموگرافی میتواند تغییرات غیرطبیعی مانند تودههای خوشخیم، کیستها، کلسیمگذاریها و عدم تقارن را در بافت پستان شناسایی کند. این تغییرات ممکن است نشانهای از مشکلات غیرسرطانی پستان باشند که نیاز به بررسی و درمان دارند.
- ارزیابی توده های قابل لمس: اگر شما یا پزشکتان تودهای در پستان خود احساس کنید، ماموگرافی میتواند به ارزیابی دقیقتر آن کمک کند و نشان دهد که آیا توده سرطانی است یا خیر.
- بررسی تغییرات پس از جراحی یا درمان سرطان پستان: پس از جراحی یا درمان سرطان پستان، ماموگرافی به پزشکان کمک میکند تا مطمئن شوند که هیچ نشانهای از بازگشت سرطان وجود ندارد. این بررسیهای منظم میتوانند به حفظ سلامت بلندمدت بیماران کمک کنند.
ماموگرافی چگونه انجام می شود؟
- آماده سازی اولیه: بعد از درآوردن لباس های بالاتنه و درآوردن زیورآلات، تکنسین یک لباس به شما می دهد و جلوی آن را می بندد. یسته به نوع دستگاه و امکانات مرکزی که مراجعه کردید، حین ماموگرافی ایستاده یا نشسته هستید. کل زمان ماموگرافی حدودا 20 دقیقه طول می کشد.
- فرآیند تصویربرداری: هر سینه بر روی یک صفحه اشعه ایکس قرار می گیرد. سپس یک کمپرسور سینه را به سمت پایین فشار می دهد تا بافت آن صاف شود و تصویر واضح تری ارائه دهد. ممکن است مجبور شوید برای هر عکس نفس خود را حبس کنید و مقدار کمی فشار احساس کنید که بسیار کوتاه است. در طول این فرآیند پزشک شما تصاویر را مشاهده می کند. اگر چیزی نامشخص باشد یا نیاز به توجه بیشتری داشته باشد، ممکن است تصاویر اضافی را سفارش دهند که نماهای متفاوتی را نشان میدهند. این درخواست اغلب اتفاق می افتد و یک امر عادی به حساب می آید.
توصیه هایی برای انجام ماموگرافی
- سن شروع ماموگرافی: توصیه میشود که زنان از سن 40 سالگی به بعد، به طور منظم ماموگرافی انجام دهند. اگر سابقه خانوادگی سرطان پستان دارید، ممکن است پزشک توصیه کند که زودتر از این سن شروع به انجام ماموگرافی کنید.
- فواصل زمانی بین ماموگرافیها: برای زنان با ریسک متوسط، معمولاً توصیه میشود که هر 1 تا 2 سال یک بار ماموگرافی انجام دهند. زنان با ریسک بالاتر ممکن است نیاز به ماموگرافیهای مکرر در فواصل کمتر داشته باشند.
- مراجعه به پزشک در صورت مشاهده علائم: اگر هر گونه تغییر غیرطبیعی در پستان خود مشاهده کردید، حتی اگر به تازگی ماموگرافی انجام دادهاید، به پزشک متخصص زنان خود مراجعه کنید.
آیا انجام دادن ماموگرافی خطرناک است؟
خیر، ماموگرافی هیچ خطری ندارد. مانند سایر روش های تصویر برداری با اشعه ایکس، در طول ماموگرافی در معرض مقدار بسیار کمی اشعه قرار می گیرید. اگر فردی باردار باشد و قبل از تاریخ زایمان به ماموگرافی نیاز داشته باشد، معمولاً در طول عمل از پیش بند سربی استفاده می کند.
مراجعه به پزشک
برای انجام ماموگرافی و اطمینان از سلامت پستانهای خود، مراجعه به یک متخصص با تجربه بسیار مهم است. دکتر میترا عبدلی جراح و متخصص زنان و زایمان، با سالها تجربه و تخصص در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای پستان، بهترین گزینه برای شماست. با مراجعه به دکتر میترا عبدلی می توانید یک برنامه جامع و کامل برای غربالگری سرطان پستان دریافت کنید و با انجام دادن به موقع تست ها، خیالتان از ابتلا به یکی از شایع ترین سرطان ها راحت باشد. برای دریافت نوبت و مشاوره با شماره های مطب تماس گرفته یا از طریق سایت اقدام کنید.