کولپوسکوپی چیست؟

کولپوسکوپی چیست

فهرست مطالب

کولپوسکوپی چیست؟ روش انجام

کولپوسکوپی ابزاری برای بررسی دقیق بافت دهانه رحم و دیواره واژن است. در واقع یک روش تشخیصی پیشرفته در حوزه بیماری های زنان، به ویژه اختلالات مربوط به دهانه رحم است. اگر نتایج پاپ اسمیر (Pap Smear) شما غیرطبیعی باشد یا پزشک مشکوک به وجود تغییرات سلولی در دهانه رحم باشد، ممکن است کولپوسکوپی را توصیه کند. در این مقاله، به بررسی کولپوسکوپی، نحوه انجام آن و اهمیت این روش پرداخته خواهد شد.

کولپوسکوپی چیست؟

در کولپوسکوپی سلول های دهانه رحم توسط یک میکروسکوپ مخصوص، به نام کلپوسکوپ مشاهده می شود. پزشک با استفاده از لنز و نور قوی تصویر واضحی از بافت دهانه رحم شما دریافت می کند. اگر هرگونه ناهنجاری یا مورد مشکوکی مشاهده کند، از آن ناحیه نمونه برداری کرده، برای آزمایشگاه پاتولوژی ارسال می کند. این روش برای تشخیص ناهنجاری‌های سلولی، ضایعات پیش‌سرطانی و سرطانی، عفونت‌های ویروسی مانند HPV، و دیگر مشکلات دهانه رحم و واژن به‌کار می‌رود.

کولپوسکوپی چیست
کولپوسکوپی چیست

دلایل انجام کلپوسکوپی

متخصص زنان و زایمان شما ممکن است به دلایل زیر، کلپوسکوپی را تجویز کند.

  • نتایج غیرطبیعی پاپ اسمیر:اگر نتایج آزمایش پاپ اسمیر نشان‌دهنده‌ی تغییرات سلولی غیرطبیعی باشد، کولپوسکوپی به‌عنوان روش تشخیصی دقیق‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • تست مثبت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV): برخی انواع HPV با ریسک بالای سرطان دهانه رحم مرتبط هستند. در صورت مثبت بودن تست HPV، پزشک ممکن است کولپوسکوپی را توصیه کند.
  • وجود ضایعات یا زخم‌های مشکوک در ناحیه تناسلی: در صورت مشاهده‌ی ضایعات، زخم‌ها یا تغییرات غیرطبیعی در ناحیه واژن یا سرویکس، کولپوسکوپی می‌تواند به تشخیص دقیق‌تر کمک کند
  • خونریزی غیرطبیعی یا درد در ناحیه لگن: در صورت تجربه‌ی خونریزی بین دوره‌های قاعدگی، پس از مقاربت یا درد مزمن لگن، کولپوسکوپی می‌تواند به تشخیص علت این علائم کمک کند.

روش انجام کولپوسکوپی

کولپوسکوپی معمولا به صورت سرپایی و داخل مطب پزشک انجام می شود. حدودا بین 10 تا 20 دقیقه طول می کشد. در حین انجام کولپوسکوپی، مانند معاینه لگن، به پشت روی تخت دراز می کشید. مراحل و روش انجام آن به شرح زیر است.

  • اسپکولوم: یک اسپکولوم فلزی یا پلاستیکی در واژن شما قرار می گیرد. اسپکولوم دیواره های واژن شما را باز نگه می دارد تا متخصص بتواند به راحتی دهانه رحم را ببیند.
  • محلول: پزشک ممکن است از محلول اسید استیک یا ید برای شستشوی دهانه رحم استفاده کند. این محلول کمک می کند تا بافت های غیر طبیعی سفید شده و به راحتی قابل شناسایی باشند.
  • کلپوسکوپ: متخصص لنزهای کلپوسکوپ را در نزدیکی واژن شما قرار می دهد و از طریق لنز دوربین، به داخل آن نگاه می کند. در این مرحله هرگونه ناهنجاری قابل مشاهده و تشخیص است.
  • نمونه برداری: اگر پزشک ناحیه مشکوکی مشاهده کند، توسط یک ابزار بیوپسی تیز، از محل مورد نظر نمونه برمی دارد. در این مرحله ممکن است کمی سوزش و درد احساس کنید که به همین دلیل از بی حسی استفاده می شود. در برخی موارد ممکن است چندین ناحیه مشکوک باشند که پزشک از تمامی آن ها، نمونه برداری می کند.
  • پانسمان: پس از انجام نمونه برداری پزشک از یک داروی موضعی خمیری یا پانسمان فشاری، استفاده می کند تا خونریزی ناشی از بیوپسی قطع شود.
  • پاتولوژی: نمونه بافت های گرفته شده از دهانه رحم، برای آزمایشگاه پاتولوژی ارسال می شود.

عوارض کولپوسکوپی

کولپوسکوپی یک روش کم خطر با عوارض بسیار ناچیز است. به ندرت شاهد عوارض ناشی از نمونه برداری خواهیم بود که شامل موارد زیر می شوند.

  • خونریزی شدید: اگر پس از زمان معین شده توسط پزشک، هنوز خونریزی شدید دارید متخصص خود را در جریان بگذارید.
  • عفونت: علائم عفونت، مانند ترشحات بدبوی واژن که غلیظتر از حد معمول است، تب و لرز.
  • درد لگن: در موارد محدودی درد در ناحیه لگن یا پایین شکم مشاهده می شود.

نتیجه کولپوسکوپی

نتایج کولپوسکوپی و بیوپسی شما مشخص خواهد کرد که آیا به درمان خاصی نیاز دارید یا خیر. حدود 40 درصد از افراد نتایجی دریافت می کنند که هیچ نشانه ای از سلول های غیر طبیعی را گزارش نمی کنند. حدود 60 درصد برای رفع یک ناهنجاری نیاز به درمان دارند، این ناهنجاری ها شامل توده های روی دهانه رحم، واژن یا فرج است.

جواب آزمایش کولپوسکوپی چقدر طول می کشد؟

نتیجه پاتولوژی معمولا بین یک هفته تا 10 روز ممکن است طول بکشد. اگر خودتان نمونه را به آزمایشگاه تحویل دادید، می توانید تاریخ دقیق را از آزمایشگاه بپرسید. اگر نمونه ها مستقیما از مطب پزشک شما ارسال شده برای هماهنگی با مطب در ارتباط باشید.

آیا کلپوسکوپی درد دارد؟

کولپوسکوپی نسبتا یک عمل بدون درد است اما افراد با آستانه درد متفاوت ممکن است موارد زیر را تجربه کنند. مصرف مسکن های بدون نسخه قبل از معاینه می تواند به کاهش درد کمک کند.

  • هنگامی که اسپکولوم وارد واژن شما می شود ممکن است فشار کمی احساس کنید.
  • هنگامی که محلول با دهانه رحم تماس پیدا می کند، ممکن است احساس سوزش یا گزش خفیفی داشته باشید.
  • اگر نیاز به بیوپسی داشته باشید، ممکن است هنگام برداشتن نمونه از بافت، یک نیشگون گرفتن شدید یا احساسی مانند درد پریود داشته باشید.
کولپوسکوپی چیست
کولپوسکوپی چیست

بهترین پزشک برای انجام کلپوسکوپی

کولپوسکوپی می تواند خیال شما را از حضور سلول های سرطانی و مشکوک، راحت کند. سرطان دهانه رحم اگر به موقع تشخیص داده شود، قابل درمان است. عوامل متفاوتی در انجام یک کلپوسکوپی و دقت تشخیص آن تاثیر گذار است از جمله، تبحر پزشک، دستگاه و تجهیزات دقیق و همچنین دقت بالای آزمایشگاه. دکتر میترا عبدلی، جراح و متخصص زنان و زایمان، با سال ها سابقه در تشخیص ناهنجاری های دهانه رحم، یکی از بهترین گزینه ها برای انجام کلپوسکوپی است. دکتر میترا عبدلی، با حساسیت بالا بر روی تجهیزات مصرفی و آزمایشگاه ها، با کم ترین احتمال خطا، کلپوسکوپی را برای بیماران انجام می دهند.

این مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *