پاپ اسمیر، یکی از آزمایش های مهم برای خانم های بالای ۲۰ سال است که دهانه رحم را از نظر وجود هر گونه بیماری و عفونت بررسی می کند. در این آزمایش برای نمونه برداری و تست، سلول ها از دهانه رحم جمع آوری می شوند. پایین رحم و بالای واژن، محل قرارگیری دهانه رحم است. اگر با انجام تست پاپ اسمیر سرطان دهانه رحم به موقع شناسایی شود، فرد شانس بیشتری برای ادامه درمان خواهد داشت. همچنین تست پاپ اسمیر به پزشک کمک می کند تا هر گونه تغییر غیرطبیعی در سلول های دهانه رحم تشخیص داده شود و از ابتلای بیمار به سرطان در آینده جلوگیری کند. برای خانم های متأهل که به صورت دوره ای چکاب انجام می دهند، تست پاپ اسمیر یک آزمایش ضروری و مهم است. در این مقاله از سایت دکتر عبدلی همراه ما باشید تا اطلاعات کاملتری از آزمایش پاپ اسمیر را در اختیارتان قرار دهیم.
منظور از آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
با استفاده از تست پاپ اسمیر سلول های دهانه رحم برای نمونه برداری جمع آوری می شوند که به تشخیص و جلوگیری از سرطان رحم کمک زیادی می کند. این آزمایش توسط پزشک متخصص زنان و زایمان انجام می شود و موارد زیر را بررسی می کند:
- سرطان دهانه رحم بیشتر مواقع توسط ویروس پاپیلومای انسانی به وجود می آید.
- به طور معمول ویروس پاپیلومای انسانی از طریق رابطه جنسی، دستگاه تناسلی یا مقعدی گسترش پیدا می کند. ویروس اچ پی وی انواع مختلفی دارد که برخی از سویه های آن با انواع خاصی از سرطان ها ارتباط بیشتری دارند.
هدف از انجام آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
با انجام آزمایش پاپ اسمیر، تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان رحم میسر شده و فرصت بیشتری برای درمان فراهم می شود. تست پاپ اسمیر می تواند تغییرات سلول های دهانه رحم که در آینده ممکن است موجب ایجاد سرطان شوند را مشخص کند. نخستین گام در تشخیص و توقف پیشرفت سرطان دهانه رحم، شناسایی زودهنگام سلول های غیرطبیعی از طریق تست پاپ اسمیر است. گاهی اوقات انجام آزمایش پاپ اسمیر نمی تواند سرطان دهانه رحم را تشخیص دهد؛ از همین رو پزشک با استفاده از میکروسکوپ دهانه رحم را معاینه و بررسی می کند.
تست پاپ اسمیر چه مواردی را تشخیص می دهد؟
پزشک متخصص زنان و زایمان تست پاپ اسمیر را به عنوان بخشی از معاینه لگن برای تشخیص موارد زیر انجام می دهد:
- تشخیص و درمان به موقع سرطان دهانه رحم
- شناسایی سلول های پیش سرطانی در دهانه رحم
- تشخیص ویروس پاپیلومای انسانی یا همان اچ پی وی
- تشخیص عفونت های شایع مقاربتی و رابطه جنسی
چه کسانی نیازمند انجام آزمایش پاپ اسمیر هستند؟
اگر با این سؤال مواجه شده اید که سن مناسب برای انجام آزمایش پاپ اسمیر چند سالگی است باید بگوییم متخصصان معتقدند آزمایش پاپ اسمیر در زنان باید از سن ۲۱ سالگی شروع شود. بعد از سن ۳۰ سالگی تست پاپ اسمیر با تست اچ وی پی انجام خواهد گرفت. در حقیقت خانم هایی که در سنین ۲۱ تا ۶۵ سالگی قرار دارند، کاندید مناسبی برای انجام آزمایش پاپ اسمیر هستند. ولی تست پاپ اسمیر برای بانوانی با شرایط زیر ضرورت بیشتری دارد:
- افرادی که مبتلا به ویروس اچ پی وی هستند.
- کسانی که به خاطر شیمی درمانی یا پیوند عضو سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- افرادی که به سرطان دهانه رحم مبتلا هستند.
- افرادی گه سیگار و مشروبات الکلی مصرف می کنند.
- کسانی که از قرص ضد بارداری استفاده می کنند.
- کسانی که بالای ۳۰ سال سن دارند و طی این مدت در آزمایشات انجام شده موارد غیرطبیعی مشاهده نشده است.
آزمایش پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟
برای انجام آزمایش پاپ اسمیر لازم است به مطب دکتر زنان و زایمان مراجعه کنید. هنگام آزمایش باید به پشت دراز کشیده و زانوهای خود را خم کنید و پاشنه های خود را در قسمتی به نام رکاب قرار دهید. پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را داخل واژن قرار می دهد تا دیواره های واژن را از یکدیگر جدا کند و پزشک به راحتی بتواند دهانه رحم را مشاهده کند. سپس دکتر زنان به کمک یک برس نرم و دستگاه صاف کننده مسطح به اسم اسپاتول از دهانه رحم نمونه برداری می کند.
در چه شرایطی انجام آزمایش پاپ اسمیر زودتر از زمان مقرر آغاز می شود؟
سن شروع آزمایش پاپ اسمیر ممکن است به علت وجود برخی عوامل خطرزا زودتر از سن ۲۱ سالگی و در فاصله زمانی کوتاه تر انجام شود. برخی عوامل خطرناک که سبب انجام آزمایش پاپ اسمیر زودتر از موعد مقرر می شود عبارت اند از:
- شناسایی سرطان دهانه رحم
- تشخیص سلول های پیش سرطانی
- ابتلا یکی از اعضای خانواده به سرطان دهانه رحم
- تشخیص عفونت
- رابطه جنسی در سنین پایین و احتمال ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی
- آزمایش برای تشخیص نازایی
- قرار گرفتن در مجاورت دی اتیل استیل بسترول
- تشخیص ابتلا به ویروس اچ آی وی
- برقراری رابطه جنسی با افراد مختلف
آیا انجام آزمایش پاپ اسمیر برای دختران مجرد امکان پذیر است؟
انجام آزمایش پاپ اسمیر برای دختران مجرد که باکره هستند، امکان پذیر نیست؛ زیرا برای تست باید اسپکولوم وارد دهانه رحم شود که در این صورت پرده بکارت پاره می شود. گاهی اوقات پزشک مجبور است به خاطر ابتلا به سرطان دهانه رحم این تست را روی دختران مجرد انجام دهد. بعضی از افراد فکر می کنند، ابتلا به سرطان دهانه رحم تنها بعد از برقراری رابطه جنسی و تماس با ویروس اچ پی وی است در حالیکه چنین نیست چون سرطان دهانه رحم بدون رابطه جنسی نیز بروز پیدا می کند.
مراجعه به پزشک
آزمایش پاپ اسمیر یک تست غربالگری مهم است که سرطان دهانه رحم در زنان را تشخیص می دهد. هدف از انجام این تست، تشخیص به موقع و زودهنگام سلول های سرطانی یا پیش سرطانی در دهانه رحم است؛ از همین رو انجام این تست باید در چکاپ دوره ای خانم ها قرار گیرد. شما می توانید براي انجام تست پاپ اسمیر به مطب دکتر میترا عبدلی جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنید. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری و مشاوره آنلاین با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.