افسردگی در دوران بارداری

افسردگی در دوران بارداری

فهرست مطالب

همه چیز درباره افسردگی در دوران بارداری

افسردگی در دوران بارداری از مشکلات نسبتاً شایعی است که بسیاری از خانم ها آن را تجربه می کنند و به جای گذراندن دوره 9 ماهه شیرین، لحظات سخت و پر اضطرابی را می گذرانند؛ به طوری که گاهی به خود یا جنین آسیب می رسانند. افسردگی در زمان حاملگی قابل کنترل و درمان است؛ اما بیشتر مادران به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در این زمینه نمی توانند مدیریت درستی برای کنترل این اختلال روحی داشته باشد.

با توجه به اهمیت سلامتی مادر و جنین در 9 ماهه حاملگی، لازم دانستیم تا در این مطالبی اطلاعاتی را درباره افسردگی در زمان بارداری شرح دهیم. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید؛ تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

افسردگی در دوران بارداری
افسردگی در دوران بارداری

تاثیر افسردگی در دوران بارداری روی جنین

افسردگی در دوران بارداری روی جنین تاثیرات جبران ناپذیری را ممکن است به همراه داشته باشد. متاسفانه این وضعیت در برخی از مادران باعث می شود که اشتهای آن ها به شدت افزایش یا کاهش پیدا کند؛ به طوری که تغذیه جنین در شکم مادر تحت تاثیر قرار بگیرد و نوزادی کم وزن و ضعیف به دنیا بیاید. علاوه بر این؛ سایر اثرات منفی افسردگی در دوران حاملگی روی جنین عبارتند از:

  1. زایمان زودرس و بروز مشکلات تنفسی در نوزاد
  2. اختلال در خواب نوزاد
  3. ارتباط منفی میان مادر و نوزاد
  4. عدم ایجاد حس آرامش در جنین از مادر
  5. اختلالات رفتاری در نوزاد

اگرچه افسردگی در زمان بارداری به صورت غیر مستقیم روی جنین تاثیر می گذارد و معمولاً بیشترین آسیب به خود مادر وارد می شود؛ اما باید به این نکته توجه شود که مادران تنها زمانی می توانند فرزندان سالم و آرامی را تربیت کنند که خود از شرایط روحی خوبی برخوردار باشند. بنابراین؛ بسیار اهمیت دارد که مادر بلافاصله بعد از مشاهده علائم افسردگی سریعاً برای کنترل و درمان آن تحت نظر پزشک قرار بگیرد.

افسردگی در دوران بارداری از چه زمانی آغاز می شود و علت بروز آن در هر دوره چیست؟

افسردگی در دوران بارداری زمان مشخصی ندارد و ممکن است در هر دوره ای از سه ماهه اول، دوم یا سوم اتفاق بیفتد. اما احتمال بروز علائم افسردگی معمولاً در سه ماهه اول بیشتر از ماه های پایانی است. نکته ای که در افسردگی بارداری اهمیت دارد، اقدام به موقع برای درمان آن است؛ که باید بلافاصله بعد از مشاهده نشانه های این اختلال در مادر باشد.

علت افسردگی در دوره های مختلف بارداری با یکدیگر متفات است. در ادامه به برخی از دلایل افسردگی در سه دوره بارداری اشاره شده است؛ که عبارتند از:

  1. سه ماهه اول بارداری: از دست رفتن کنترل کارهای روزمره، تغییرات هورمونی، ترشح هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی یا hCG هورمونی
  2. سه ماهه دوم بارداری: نداشتن ارتباط درست با همسر، وجود مشکل در آزمایشات یا وضعیت جنین
  3. سه ماهه سوم بارداری: نداشتن خواب کافی، خستگی مداوم، ترس از زایمان، بالا بودن میزان ترشح هورمون استروژن و پروژسترون

افسردگی در دوران بارداری با چه نشانه هایی همراه است؟

طبق تحقیقاتی که توسط سازمان روان پزشکی کشور آمریکا انجام شده است؛ شایع ترین نشانه های افسردگی در دوران بارداری موارد زیر را شامل می شود:

  • توجه نداشتن به وضعیت سلامت خود و جنین
  • نداشتن تمایل برای تهیه و خرید لوازم نوزاد یا انتخاب اسم
  • نگرانی شدید در رابطه با مسئولیت مادری و ترس از صدمه زدن به جنین
  • تندخویی و عصبانیت شدید با پدر فرزند
  • احساس ناراحتی و غم شدید
  • لذت نبردن از لحظه ها و فعالیت های روزانه
  • خستگی شدید و نداشتن انرژی کافی برای انجام ساده ترین فعالیت ها
  • نداشتن تمرکز کافی
  • کاهش اعتماد به نفس و نداشتن احساس خوب به خود و جنین
  • تلاش برای صدمه زدن به جنین یا خودش

نکته: در ماه های ابتدایی تغییرات عاطفی طبیعی است و معمولاً بعد از مدتی بهبود پیدا می کند. اما اگر مادر با وجود گذشت سه تا چهار ماه از بارداری، سه یا چهار مورد از علائم فوق را دارد؛ لازم است که برای معاینه به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کند.

چه عواملی خطر ابتلا به افسردگی در دوران بارداری را افزایش می دهد؟

مطالعات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که خطر افسردگی در دوران بارداری معمولاً برای مادرانی اتفاق می افتد که در این دوران یا قبل از آن از یک اختلال اضطرابی رنج می برند. استرس از شایع ترین اختلالات اضطرابی است، که زمینه افسردگی در دوران حاملگی را فراهم می کند. در کنار استرس و اضطراب عوامل دیگری هم هستند که به تشدید این وضعیت کمک می کنند و عبارتند از:

  1. اختلال در عملکرد غده تیروئید یا ابتلا به بیماری های تیروئیدی
  2. حمایت نشدن از جانب اطرافیان و خانواده
  3. دور بودن از عزیزان
  4. مادران با تجربه اولین بارداری
  5. بارداری در سنین بالا
  6. ترس و نگرانی از بابت زایمان
  7. بارداری ناخواسته
  8. رابطه جنسی غیر متعارف و آسیب زننده
  9. ابتلای مادر به بیماری های زمینه ای

در کنار موارد بالا، کسانی که سقط جنین را تجربه کرده اند و یا برای بارداری با ناتوانی همراه هستند؛ مستعد افسردگی در این دوران هستند و لازم است که از همان ابتدای بارداری، تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرند.

افسردگی در دوران بارداری
افسردگی در دوران بارداری

مراجعه به پزشک

اگر شاهد بروز علائم افسردگی در دوران باداری خود هستید؛ لازم است که هرچه سریع تر برای کنترل و درمان تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرید. با اقدام به موقع برای درمان افسردگی می توانید این دوران شیرین را به آرامی و بدون نگرانی از بابت به خطر افتادن سلامت خود و جنین تجربه کنید.

اگر به دنبال یک پزشک خوب برای کنترل افسردگی در زمان حاملگی خود هستید؛ می توانید با خیال آسوده به مطب دکتر میترا عبدلی مراجعه کنید. دکتر میترا عبدلی جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی با سابقه درخشان و طولانی مدت خود در این شاخه پزشکی، می تواند به شما کمک کند تا دوره حساس بارداری را با کمترین خطر روحی و جسمی طی کنید.

این مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *