بارداری خارج از رحم زمانی پیش می آید که تخمک بارور شده به جای آن که در داخل رحم قرار بگیرد در خارج رحم شروع به جایگیری و رشد می کند. لوله های فالوپ که تخمدان ها را به رحم وصل می کنند، یکی از مکان های جایگذاری تخمک ها محسوب می شوند. زمانی که تخمک بارور شده در آن ها گیر می کند، دیگر به سمت رحم نمی رود و به نوزاد تبدیل نمی شود. در صورت ادامه پیدا کردن این بارداری سلامت مادر به خطر می افتد. به همین خاطر توصیه شده است که در طی ماه های اول بارداری حتماً تحت نظر پزشک قرار بگیرید تا تمامی اقدامات ضروری برای تشخیص حاملگی خارج از رحم انجام شوند. در این مقاله از سایت دکتر میترا عبدلی قصد داریم در مورد بارداری خارج از رحم و نکات مربوط به آن صحبت کنیم.
علائم بارداری خارج از رحم
بارداری خارج از رحم علائم مشخص و خاصی ندارد و اغلب طی سونوگرافی و اسکن مشخص می شود؛ اما یکسری علائم بین هفته ۴ و ۱۲ حاملگی بروز می کنند که می توانند نشان دهنده بارداری خارج از رحم باشند:
- احساس ناراحتی و سوزش در هنگام ادرار کردن
- عدم وقوع قاعدگی در یک دوره و داشتن سایر علائم بارداری
- داشتن خونریزی واژن یا ترشحات آبکی قهوه ای
- احساس درد یک طرفه در قسمت زیر شکم
- احساس درد در سرشانه ها
دلایل بارداری خارج از رحم
هنوز هم به صورت دقیق علت بارداری خارج از رحم مشخص نشده است؛ اما برخی مواقع بارداری خارج از رحم به خاطر وجود یکسری از مشکلات در لوله های فالوپ مثل مسدود شدن یا باریک بودن به وجود می آید. مهم ترین دلایل بارداری خارج از رحم را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
- باردار شدن با وجود دستگاه داخل رحمی IUD برای پیشگیری از بارداری: با توجه به این که احتمال بارداری با این دستگاه بسیار کم است، اما در برخی موارد باعث ایجاد بارداری های خارج از رحم می شود.
- بیماری التهابی لگن: در دستگاه تولید مثل زنان نوعی التهاب در اثر بیماری و عفونت های مقاربتی ایجاد می شود.
- داشتن جراحی قبلی در لوله های فالوپ: یکسری از جراحی ها باعث ایجاد بارداری خارج از رحم می شود.
- داشتن حاملگی خارج از رحم قبلی: این مشکل می تواند حدوداً ۱۰ درصد خطر ایجاد بارداری خارج از رحم بعدی را افزایش دهد.
- داشتن سابقه درمان ناباروری: برای تحریک تخمک گذاری و آزاد شدن تخمک مصرف یکسری از داروهای مخصوص احتمال ایجاد بارداری خارج از رحم را افزایش می دهد.
- افزایش سن: خانم های ۳۵ تا ۴۰ سال در بیشترین خطر بارداری خارج از رحم قرار دارند.
- سیگار کشیدن: خانم هایی که سیگار می کشند بیشتر از خانم های دیگر در خطر بارداری خارج از رحم قرار دارند.
درمان حاملگی خارج از رحم
امروزه اغلب از ۳ روش درمانی زیر برای چنین وضعیتی استفاده می شود:
- مصرف دارو: برای توقف رشد تخمک می توان داروی قدرتمندی به نام متوترکسات تزریق کرد.
- مدیریت حاملگی: با در نظر داشتن مدیریت حاملگی به صورت دوره ای توسط پزشک معاینه می شوید و اگر تخمک بارور شد و این وضعیت خود به خود از بین نرفت می توان برای درمان از روش های دیگر استفاده کرد.
- جراحی: جهت برداشتن تخمک بارور شده بیمار تحت بیهوشی عمومی برای انجام لاپاراسکوپی قرار می گیرد.
تشخیص حاملگی خارج رحمی
حدوداً ۱۵ درصد از حاملگی های خارج از رحمی در اورژانس پس از آن که لوله رحمی پاره شد تشخیص داده می شوند. در برخی موارد می توان با استفاده از آزمایش های مختلف مشکل را به موقع تشخیص داد. لازم به ذکر است که بارداری خارج از رحمی به واسطه معاینه فیزیکی قابل تشخیص نیست؛ بلکه باید از روش های استاندارد پزشکی برای آن استفاده شود که در ادامه مهم ترین آن ها را ذکر می کنیم.
انجام آزمایش خون
از طریق آزمایش خون سطح اچ سی جی و پروژسترون تعیین می شود که این دو هورمون در دوران بارداری افزایش پیدا می کنند. به همین خاطر نتیجه تست بارداری مثبت می شود. با توجه به این که حاملگی خارج از رحمی به طور طبیعی ادامه پیدا نمی کند، اگر طی چند روز سطح هورمون ثابت باشد یا شروع به کم شدن کند، می توان احتمال بارداری خارج از رحمی را داد.
سونوگرافی از طریق واژن
در این روش توسط پزشک یک پروب سونوگرافی داخل واژن قرار می گیرد که می تواند وجود کیسه حاملگی درون رحم را تأیید یا رد کند.
لاپاراسکوپی
به کمک جراحی لاپاراسکوپی می توان بیمارانی که دچار علائم شدید مثل درد قابل توجه و خونریزی هستند را درمان کرد؛ یعنی برای این افراد زمان کافی برای انجام روش هایی که ذکر شد وجود ندارد و باید به صورت اورژانسی عمل جراحی اضطراری برای تشخیص و درمان انجام گیرد.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق هر آنچه لازم بود در مورد بارداری خارج از رحم بدانید را بررسی کردیم. در صورت بروز هرگونه از علائم فوق، لازم است حتماً با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید. ضمن آن که همه خانم های باردار باید در دوران بارداری تحت نظر متخصص قرار بگیرند تا شرایط آن ها در هفته های بارداری مورد بررسی قرار گیرد. دکتر میترا عبدلی جراح و متخصص زنان، زایمان، نازایی، فلوشیپ پزشکی جنسی برای گذراندن دوران بارداری در کنار شما خواهند بود. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری کافیست با شماره های درج شده در این سایت تماس بگیرید.