روش های درمان ناباروری در زنان

روش های درمان ناباروری در زنان

فهرست مطالب

ناباروری می‌تواند یکی از اصلی‌ترین چالش‌های زوج‌های جوان و میانسال باشد؛ حتی در برخی موارد دیده شده که این مشکل باعث طلاق و جدایی زوج شده است. خوشبختانه در عصر حاضر، پزشکان موفق شده‌اند تا درمان‌هایی برای ناباروری ابداع کنند. از جمله این روش‌ها می‌توانیم به مواردی نظیر دارو، جراحی، تلقیح درون رحمی اسپرم یا فناوری کمک باروری، اشاره کنیم؛ اما چه عواملی باعث ناباروری می‌شوند؟ در این مطلب به پاسخ تمامی سؤالات درباره روش های درمان ناباروری در زنان خواهیم پرداخت.

 

داروهایی برای درمان ناباروری

ناباروری مشکلی است که می‌تواند یکی از زوجین یا هر دوی آن‌ها را درگیر خود کند. خوشبختانه در عصر حاضر، پیشرفت‌های تکنولوژی و علم پزشکی، به این زوج‌ها کمک می‌کنند تا این مشکل را برطرف کرده و فرزند خود را داشته باشند. به عنوان یک روش درمان، پزشک متخصص ممکن است داروهایی را تجویز کند. گاهی این داروها به تنهایی و گاهی در کنار دیگر روش‌های درمانی، توصیه می‌شوند. این داروها به شرح زیر هستند.

کلومیفن شسیترات (کلومیدیا سروفن)

در صورتی که از سندرم تخمدان پلی کیستیک یا دیگر اختلالات تخمک گذاری رنج می‌برید، این احتمال وجود دارد که پزشک، کلومیفن سیترات را برای شما تجویز کند. این دارو باعث تحریک غده هیپوفیز شده تا FSH و LH را آزاد کند؛ همین امر به تحریک رشد فولیکول تخمدان حاوی تخمک خواهد شد. کلومیفن سیترات (کلومیدیا سروفن) به صورت خوراکی بوده و معمولاً باید به مدت 5 روز در اوایل چرخه قاعدگی، مصرف شود.

درمان نازایی با گنادوتروپین ها

اگر مصرف کلومیفن بی‌تأثیر بود، پزشک گنادوتروپین را تجویز خواهد کرد. از این دارو برای درمان IVF هم استفاده می‌شود. گنادوتروپین دارویی است که به صورت مستقیم، تخمدان‌ها را برای تولید چندین تخمک تحریک می‌کند. این دارو به صورت تزریقی مصرف شده و دوز و مدت زمان مصرف آن، از فرد تا فرد متفاوت است.

متفورمین (گلوکوفاژ)

پزشک برای افرادی که به PCOS مبتلا هستند از متفورمین به عنوان دارویی برای کمک به تخمک گذاری استفاده می‌کند. مصرف این ماده می‌تواند مقاومت به انسولین را بهبود ببخشد. متفورمین یک داروی خوراکی است و دوز مصرف آن بسته به نیازهای فرد، تعیین می‌شود.

لتروزول

لتروزول از آن دست داروهایی است که بدون تجویز پزشک، برای تحریک تخمک گذاری مصرف می‌شود. با مصرف این دارو توسط خانم‌ها، سطح پروژسترون بدن به صورت موقت پایین آمده و سبب می‌شود تا مغز به شکل طبیعی FSH بیشتری را تولید کند. لتروزول در اغلب مواقع توسط بانوان عادی یا مبتلا به PCOS مصرف شده تا تعداد تخمک‌های بالغ تولید شده در تخمدان را افزایش دهد. این دارو به صورت خوراکی مصرف شده و برای درمان ناباروری زنان و مردان، مؤثر است. طبق نظر پزشک، باید این دارو را در اوایل سیکل قاعدگی و در بازه زمانی 5 روزه، مصرف کرد.

بروموکریپتین و کابرگولین

بروموکریپتین و کابرگولین از دیگر داروهایی هستند که برای رفع مشکلات تخمک گذاری تجویز می‌شوند. با مصرف این داروها می‌توان ناباروری ناشی از سطوح بالای پرولاکتین را درمان کرد. بدن می‌تواند ای دو دارو را به شکل خوراکی و واژینال دریافت کند. البته توجه داشته باشید که مصرف بسیاری از داروهای باروری، می‌توانند احتمال دوقلو، سه قلو یا چندقلو شدن جنین را افزایش دهند. باید بدانید که زنانی که چندقلو باردار هستند، با مشکلات بیشتری در دوران حاملگی دست و پنجه نرم کرده و خطر زایمان زودرس در آن‌ها، بیشتر خواهد بود.

روش های درمان ناباروری در زنان
روش های درمان ناباروری در زنان

تلقیح داخل رحمی اسپرم یا IUI

گاهی ممکن است که دلیل ناباروری، مشکلی در دهانه رحم یا رسیدن اسپرم به لوله‌های رحم باشد؛ در چنین شرایطی، پزشک از روش تلقیح داخل رحمی اسپرم یا IUI، برای درمان ناباروری استفاده می‌کند. برای این کار، پزشک در روز تخمک گذاری، اسپرم‌هایی که از مرد دریافت کرده و شست‌وشو داده است را، از طریق کاتتر پلاستیکی باریک و بلندی از راه دهانه رحم، به درون رحم تخلیه خواهد کرد. برخی پزشکان برای افزایش شانس بارداری، پیش از انجام این عمل از درمان‌های دارویی هم استفاده می‌کنند.

 

لقاح خارج از رحم یا IVF

اگر پزشک موفق نشود تا دلیل ناباروری را پیدا کند، برای درمان آن به استفاده از روش لقاح خارج از رحم یا IVF، روی می‌آورد. در این روش، ابتدا تخمک‌ها توسط اسپرم در آزمایشگاه بارور شده و سپس به رحم مادر منتقل خواهند شد. پیش از این مرحله، پزشک متخصص با تجویز داروهایی نظیر گنادوتروپین، تخمک گذاری را تحریک کرده و سبب آزاد شدن تعداد زیادی از آن‌ها می‌شود.
زمانی که تخمک‌ها بالغ شدند، پزشک با عمل پانکچر از راه واژن و با کمک سونوگرافی تخمک‌ها را خارج خواهد کرد. سپس اسپرم دریافتی از مرد را شست‌وشو داده و برای باروری به تخمک‌ها اضافه می‌کند. پس از گذشت چند روز، لقاح و تقسیم سلولی انجام شده و یک یا چند تخمک لقاح یافته با کمک یک ابزار به رحم مادر منتقل می‌شوند. بسته به درخواست زوج، ممکن است پزشک رویان‌های اضافه را برای دفعات آینده، منجمد کند.

روش های درمان ناباروری در زنان
روش های درمان ناباروری در زنان

مراجعه به پزشک

درمان ناباروری، کاری حساس است که به تجربه و دانش زیادی نیاز دارد. اگر برای رفع این مشکل به دنبال پزشکی با تجربه و خبره می‌گردید، ما به شما دکتر میترا عبدلی، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی، فلوشیپ پزشکی جنسی، فلوشیپ واژینیسموس، مقاربت دردناک، بی میلی جنسی، اختلال ارگاسم را پیشنهاد می‌دهیم. دکتر میترا عبدلی کارنامه‌ای طلایی در زمینه درمان ناباروری داشته و قادر است تا شانس درمان ناباروری به طرز چشمگیری افزایش دهد. برای گرفتن نوبت ویزیت دکتر عبدلی، می‌توانید با مطب ایشان هماهنگ کنید.

این مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

اینستاگرام پزشک را دنبال کنید