پارافیلیا چیست؟
کلمه پارافیلیا برگرفته از یک لغت یونانی است. “پارا” به معنی اطراف یا کنار و “فیلیا” به معنی عشق است. پارافیلیا رفتارهای جنسی غیر طبیعی است که یک نوع اختلال جنسی و عاطفی تلقی می شود. این تمایلات جنسی ممکن است در موقعیت های غیر عادی یا نسبت به اشیایی تشدید شود که افراد عادی آن ها را تحریک کننده نمی دانند. ابتلا به پارافیلیا موقعیت اجتماعی و شغلی افراد را به خطر میاندازد. فرد مبتلا ممکن است حتی با عنوان منحرف جنسی در اجتماع شناخته شود. به چندین دلیل آمار دقیقی از تعداد افراد مبتلا در دست نداریم. بسیاری از این افراد در خفا و سکوت، نسبت به تمایلات خود شرم دارند. برخی از آنها رفتارهای توهین آمیز جنسی انجام می دهند و در نتیجه ترجیح می دهند پارافیلیای خود را گزارش نکنند. تعداد زیادی از این رفتارها توسط قانون جرم به حساب می آید. بسیاری از آمارهای فعلی هم توسط دادگاه های کیفری و گزارش های آن ها به دست آمده. در ادامه به بررسی و آشنایی با این اختلال می پردازیم.
چه رفتارهایی پارافیلیا در نظر گرفته می شوند؟
- نمایش گرایی (Flashing): این اختلال شامل کسانی است که اندام تناسلی خود را در معرض دید یک غریبه قرار می دهند. فرد مبتلا احساس می کند که باید قربانیان خود را غافلگیر یا شوکه کند تا تحت تاثیر قرار بگیرند. در این موارد فرد فقط تمایل به برهنه شدن دارد و فراتر از آن هم نمی رود. تماس جنسی با قربانی برقرار نمی کند و فقط ممکن است حین افشای خود با خیال پردازی، خودارضایی کند.
- فتیشیسم: افراد مبتلا، با اشیا غیر زنده دچار تحریک جنسی می شوند. ممکن است فرد با پوشیدن یا دست زدن به آن شی تحریک شود. به عنوان مثال کفش زنانه، لباس زیر زنانه یا لباس لاستیکی می تواند برای فرد تحریک کننده باشد. ممکن است تحریک فقط با بخش خاصی از بدن مانند پا یا سینه صورت بگیرد. فتیش می تواند جایگزین فعالیت جنسی یا شریک جنسی شود.
- فروتوریسم: در این اختلال تمایلات جنسی فرد بر لمس یا مالیدن اندام تناسلی خود به یک غریبه است. در بسیاری از موارد دیده شده که در مکان های عمومی شلوغ عده ای سعی می کنند آلت تناسلی خود را به یک نفر بمالند که این هم نوعی جرم محسوب می شود.
- پدوفیلی: افراد مبتلا به پدوفیلی اغلب تخیلات یا رفتارهایی دارند که شامل فعالیت جنسی با کودکان است. این رفتار ها مانند درآوردن لباس کودک، تشویق کودک به تماشای خودارضایی یا لمس اندام تناسلی کودک به زور است. برخی از پدوفیل ها فقط جذب کودکان می شوند و به طور کل علاقه ای به بزرگسالان ندارند. برخی هم فعالیت خود را محدود به زنای محارم می کنند یعنی کودکان قربانی را از فرزندان یا بستگان نزدیک انتخاب می کنند.
- مازوخیسم جنسی: افراد مبتلا معمولا از انجام ضرب و شتم، تحقیر یا رنج کشیدن برای تحریک شدن استفاده می کنند. این تحقیر ها و بدرفتاری ها فقط کلامی نیست و مازوخیست ها ممکن است با بریدن یا سوزاندن پوست خود به اوج هیجان جنسی برسند. اغلب دنبال شریکی هستند که از آزار یا تحقیر دیگران لذت میبرد. در فانتزی ها و فعالیت های سادومازوخیستی، که در میان بزرگسالان رواج دارد، این تحقیر و آزارها به صورت کلامی است. دو طرف رابطه آگاه هستند که این یک بازی است و از درد و آسیب واقعی اجتناب می شود. اما یک فعالیت جنسی مازوخیستیک خطرناک و گاهی حتی می تواند کشنده هم باشد. احتمال خفگی یا آسیب جدی به نخاع در اغلب موارد دیده می شود.
- سادیسم جنسی: افراد مبتلا معمولا فانتزی های جنسی مبنا بر تحمیل رنج به دیگری را دارند. این اختلال با اعمال جزیی پرخاشگری در سکس که برخی به آن تمایل دارند فرق می کند. در حالت های شدید سادیسم جنسی فعالیت های غیر قانونی مثل تجاوز، شکنجه و حتی قتل صورت می گیرد. این افراد نیاز شدید به روانپزشکی دارند و ممکن است بخاطر این فعالیت ها زندانی شوند.
- ترانسوستیتیسم: که به آن فتیشیسم ترنس هم می گویند به عمل مردان دگر جنسگرا برای پوشیدن لباس های زنانه می گویند که این عمل برای ایجاد برانگیختگی جنسی انجام می شود. برخی از مردان تنها یک لباس مخصوص زنانه مانند لباس زیر می پوشند در حالی که برخی دیگر کاملا لباس، مدل مو و آرایش زنانه دارند.
- فضول گرایی(Peeping Tom): این اختلال شامل برانگیختگی از طریق مشاهده فردی است که لباس های خود را در میاورد یا در حال فعالیت جنسی است در حالیکه آن فرد رضایت ندارد. این رفتار ممکن است با خودارضایی فرد مبتلا پایان بگیرد زیرا معمولا به دنبال تماس جنسی با فردی که مشاهده می کنند نیستند.
چه چیزی باعث پارافیلیا می شود؟
دقیقا مشخص نیست که منشا اصلی آن چه چیزی است اما برخی کارشناسان معتقدند آسیب های دوران کودکی مانند سواستفاده های جنسی می تواند در به وجود آمدن پارافیلیا نقش داشته باشد. بعضی دیگر از محققین معتقدند قرار گرفتن در یک موقعیت یا استفاده جنسی از اشیا اگر به صورت مکرر باعث ایجاد لذت جنسی شود، می تواند تحریک کننده باشد. در بیشتر موارد مبتلایان پارافیلیا در برقراری روابط شخصی و جنسی با دیگران به مشکل برمیخورند.
پارافیلیا چگونه درمان می شود؟
بسیار مهم است که افراد مبتلا به پارافیلیا قبل از آسیب زدن به اطرافیان یا ارتکاب جرم درمان خود را شروع کنند. اکثرا با مشاوره و درمان پزشکی به فرد کمک می شود تا در جهت اصلاح رفتارهای خود حرکت کند. تجویز برخی داروها به کاهش توهمات جنسی و رفتارهای انحرافی کمک بسیاری می کند. در برخی موارد برای افرادی که رفتارهای خطرناک جنسی انجام می دهند هورمون تجویز می شود که این داروها بر کاهش میل جنسی افراد کار می کنند. برای اینکه جلسات درمان بیشترین تاثیر را داشته باشد بهتر است درمان به صورت طولانی مدت انجام شود. عدم رعایت مواردی که پزشک به شما توصیه می کند می تواند روند درمان را کند یا قطع کند. دکتر میترا عبدلی جراح و متخصص زنان زایمان در کنار شماست تا با تشخیص به موقع و اقدام به درمان یا ارجاع به متخصص مربوطه شما را در مسیر بهبودی همراهی کند. برای دریافت نوبت می توانید از طریق سایت یا تماس با تلفن های مطب اقدام کنید.