پولیپ رحم که به عنوان پولیپ آندومتر نیز شناخته می شود، یک رشد پیازی شکل بافت آندومتر است که در داخل رحم ایجاد می شود و توسط یک ساقه به دیوار رحم متصل می شود. این پولیپ ها ممکن است در دهانه رحم یا داخل کانال دهانه رحم نیز شکل گیرند و حتی ممکن است از طریق دهانه رحم به داخل واژن لغزند.
اکثر پولیپ ها به طور معمول غیر سرطانی هستند، اما در طول زمان احتمال تبدیل به سرطان را دارند. علت دقیق ایجاد پولیپ ها هنوز مشخص نشده است، اما به نظر می رسد که هورمون استروژن نقشی در رشد آن ها دارد. این نوع پولیپ رحم عمدتاً در زنان یائسه مشاهده می شود، اما ممکن است در زنان جوان تر نیز ایجاد شود و گاهی باعث مشکلات ناباروری شود. تاکنون مشخص نیست که آیا این پولیپ ها باعث سقط های متعدد می شوند یا خیر.
علائم این نوع پولیپ ها معمولاً واضح نیستند، اما خونریزی نامعمول رحم به عنوان شایع ترین علامت شناخته می شود. برخی از پولیپ ها به درمان نیاز ندارند، اما در صورت وجود علائم مشخص، از طریق مصرف داروها یا روش های درمانی دیگر مانند برداشتن پولیپ، می توان آن ها را درمان کرد. معمولاً پس از درمان، عود این پولیپ ها نادر است.
پولیپ رحم به چه چیزی گفته می شود؟
پولیپ رحم یا آندومتر، یک رشد غیرطبیعی در داخلی رحم است که به شکل پوشش افزایش یافته است. این پولیپ ها معمولاً به عنوان پولیپ های رحم یا آندومتر شناخته می شوند. زنان مبتلا به این وضعیت عمدتاً به دلیل خونریزی نامنظم یا شدید از واژن به پزشک مراجعه می کنند. اندازه این پولیپ ها می تواند متغیر باشد و از اندازه های چند میلی متر تا چند سانتی متر متفاوت باشد.
انواع پولیپ رحم
انواع پولیپ ها دو نوع رایج در رحم و دهانه رحم را شامل می شوند:
پولیپ رحم (Uterine Polyps یا Endometrial Polyps)
- پولیپ رحم یا پولیپ آندومتر از آندومتر، پوشش داخلی رحم که هر ماه در طول دوره قاعدگی ریزش می کند، بوجود می آید.
- این پولیپ ها ممکن است بدون علائم باشند یا ممکن است علائمی مانند پریودهای سنگین یا خونریزی بین دوره ها ایجاد کنند.
- گاهی اوقات، پولیپ های بزرگ آندومتر می توانند باعث ایجاد گرفتگی های قاعدگی شوند، زیرا رحم به طور طبیعی طراحی شده است که هر چیزی را از داخل آن خارج کند.
پولیپ دهانه رحم (Cervical Polyps)
- پولیپ دهانه رحم از پوشش داخلی دهانه رحم، ورودی رحم که در بالای واژن قرار دارد، ایجاد می شود.
- این پولیپ ها ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند یا ممکن است باعث ایجاد لکه بینی بین دوره های قاعدگی شوند، به خصوص هنگام مقاربت است.
دلایل بروز پولیپ رحم
دلایل بروز پولیپ رحم هنوز به طور قطعی توسط محققان مشخص نشده است، اما عوامل زیر به عنوان عوامل افزایش دهنده این بیماری مطرح شده اند:
- عوامل هورمونی: به نظر می رسد که پولیپ های رحم تحت تأثیر سطوح هورمون های بدن قرار گرفته و به ویژه به استروژن پاسخ می دهند و در گردش خون رشد می کنند.
- سن: پولیپ آندومتر در زنان کمتر از 20 سال نادر است. احتمال بروز این بیماری با افزایش سن افزایش می یابد و در دهه پنجم زندگی به اوج می رسد. پس از یائسگی، خطر ابتلا به پولیپ رحم به تدریج کاهش می یابد.
- چاقی: چاقی باعث افزایش سطح استروژن در بدن می شود و در نتیجه، خطر ابتلا به پولیپ رحم را افزایش می دهد. همچنین، مصرف تاموکسیفن نیز که یک داروی استفاده معمول در درمان سرطان سینه است، به عنوان یک عامل خطر برای ایجاد پولیپ آندومتر شناخته می شود.
- سابقه خانوادگی: وجود سندرم لینچ یا سندرم کاودن در خانواده می تواند یک عامل خطر برای بروز پولیپ رحم باشد.
- مصرف تاموکسیفن (Tamoxifen): این دارو که برای درمان سرطان سینه استفاده می شود، به عنوان یک عامل خطر برای ایجاد پولیپ آندومتر شناخته می شود.
بهترین راه های درمان پولیپ رحم
راهکار های درمان پولیپ رحم عموماً شامل موارد زیر می شود:
- داروهای هورمونی: مصرف داروهای هورمونی، به ویژه استروژن، می تواند علائم پولیپ رحم را کاهش دهد. این داروها معمولاً در صورتی که پولیپ ها باعث خونریزی شدید یا مشکوک به سرطان باشند، تجویز می شوند.
- جراحی لاپاراسکوپی: لاپاراسکوپی یک روش جراحی است که از طریق برش های کوچک در شکم انجام می شود. با استفاده از دوربین لاپاراسکوپی، پزشک می تواند پولیپ ها را بررسی و برداشت کند.
- لیزرتراپی: لیزرتراپی یک روش درمانی است که از انرژی لیزر برای برداشتن پولیپ ها استفاده می کند. این روش غیرتهاجمی و بدون نیاز به برش های بزرگ است.
- هیستروسکوپی: هیستروسکوپی نیز یک روش جراحی است که از دوربین لاپاراسکوپی برای بررسی و برداشت پولیپ ها استفاده می شود. این روش می تواند از طریق دهانه رحم یا از طریق شکم انجام شود.
- کورتاژ: کورتاژ یک روش درمانی است که از ابزار فلزی برای خراشیدن دیواره های داخلی رحم و برداشتن پولیپ ها استفاده می کند.
- هیسترکتومی: در موارد شدیدتر یا در صورت وجود بیماری های دیگر مانند فیبروم رحم، هیسترکتومی یا برداشتن رحم یا دهانه رحم ممکن است لازم باشد.
بهترین دکتر درمان پولیپ رحم
تصورت وجود هر گونه مشکل در زمینه پولیپ رحم یا بیماری های مختلف رحمی قطعاً داشتن یک پزشک و جراح با تجربه در زمینه عمل ها و درمان های مختلف می تواند خیال شما را بابت کیفیت درمان و همچنین نتیجه آن راحت کند. شما برای مشاوره در زمینه پولیپ رحم و مشکلات مختلف می توانید به دکتر میترا عبدلی جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنید. ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین متدهای روز دنیا به درمان پولیپ رحم بیماران خود می پردازند. در صورت داشتن هرگونه سؤال در ارتباط با مشکلات مربوط به پولیپ رحم می توانید از ایشان مشاوره بخواهید و مطمئن شوید که کاندید مناسبی برای فرآیندهای درمانی هستید یا خیر.