با توجه به تحقيقات انجام شده، تغییر در آداب و شیوه زندگی موجب ناباروری در بسیاری از زوجین شده است. علت ناباروری زوجین از وجود مشکل در زن یا مرد و یا هردو ناشی می شود؛ به همین خاطر برای اینکه بتوان علت ناباروری را مشخص کرد آزمایش های مختلفی از زنان و مردان گرفته می شود، مثلا در زنان چسبندگی رحم، تیروئید، کیست و…سبب نازایی می شود. برخی مواقع زوجین بعد از انجام آزمایش های لازم با وجود این که هردو سالم هستند، نمی توانند به طور طبیعی صاحب بچه شوند؛ از همین رو به این زوجین روش آی یو آی توصیه می شود. در روش آی یو آی (IUI) احتمال تماس تخمک با اسپرم افزایش پیدا می کند؛ در نتیجه شانس باردار شدن نیز افزایش می یابد. در ادامه مقاله می خواهیم درباره کاربرد آی یو آی (IUI)، یکی از روش های درمان نازایی صحبت کنیم.
آی یو آی (IUI) چیست؟
آی یو آی یک روش بسیار ساده است که در درمان ناباروری کاربردهای زیادی دارد. بعد از اینکه زوجین در اقدام اولیه بارداری طبیعی با شکست مواجه شدند، نخستین راهی که برای درمان ناباروری زوجین پیشنهاد می شود، روش آی یو آی یا تلقیح اسپرم به داخل رحم خانم است. در انجام این روش اسپرم همسر یا اسپرم اهدایی شسته شده در زمان تخمک گذاری خانم به رحم تزریق می شود تا اسپرم شانس بیشتری برای تماس با تخمک داشته باشد. در روش آی یو آی احتمال بارداری نسبت به بارداری طبیعی ده درصد بیشتر است. برای تحریک تخمک گذاری در آی یو آی از دارو یا تزریق استفاده می شود. دوره درمانی روش آی یو آی دوازده روز طول می کشد و حدود دو روز قبل از عمل آی یو آی برای تحریک آزاد شدن تخمک آمپولی به خانم تزریق می شود؛ سپس اسپرم آقا به وسیله کاتتر به داخل رحم خانم انتقال داده شده و لقاح انجام می گیرد.
آی یو آی را چه کسانی انجام می دهند؟
خانم هایی که در بافت رحم آن ها مشکلات یا ترشحات غیر عادی وجود دارد یا آقایانی که دارای تعداد کم و بی کیفیت اسپرم هستند، آی یو آی پیشنهاد می شود. برخی از کاندیدهای آی یو آی خانم هایی هستند که در گردن و دهانه رحم اختلال دارند و تنها با عکس رنگی قابل تشخیص است. برخی مواقع پزشک برای افرادی که دچار مشکل آنتی بادی ضد اسپرم یا درد شدید هنگام رابطه جنسی هستند و یا تست PCT آن ها نتیجه خوبی نداشته، روش آی یو آی پیشنهاد می دهد. علاوه بر این موارد، درمان ناباروری آی یو آی برای زوج هایی که مشکلات زیر را دارند بسیار مؤثر است:
- آقایانی که در مایع منی آنتی اسپرم آنتی بادی وجود دارد.
- حجم مایع منی کمتر از میزان طبیعی است.
- تعداد اسپرم های غیرطبیعی زیاد است.
- هنگامی که آندومتریوز حاد یا مزمن باشد.
- تعداد اسپرم کم یا تحرک کمتری داشته باشد.
- دهانه رحم از مخاط کمتری برخوردار باشد.
- در دهانه رحم، ترشحات کشنده اسپرم وجود داشته باشد.
- وجود اختلال در موکوس سرویکس که با انجام تست های مخصوص برطرف می شود.
- وجود مشکل در تخمک گذاری خانم ها
- خانم هایی که به علت انقباضات رحمی نمی توانند رابطه جنسی برقرار کنند.
- زوجین به دلیل نامشخص نابارور هستند.
- در ساختمان آلت تناسلی اختلال وجود داشته باشد.
- آقایانی که در ایجاد و حفظ حالت نعوظ ناتوان هستند.
- مردانی که توانایی لازم برای انزال داخل رحم خانم را ندارند.
- افرادی که حجم اسپرم و مایع منی در آن ها کمتر است.
نحوه انجام روش آی یو آی
برای انجام روش آی یو آی فرد روی میز معاینه به پشت دراز می کشد؛ سپس پزشک متخصص با یک اسپکولوم دهانه رحم را باز نگه می دارد و با یک لوله نازک و بلند انعطاف پذیر که کاتتر نام دارد، اسپرم شسته شده آقا یا اسپرم اهدایی را وارد لوله های فالوپ می کند. بعد از تزریق کردن اسپرم، کاتتر و اسپکولوم از رحم خانم خارج می شود و به او گفته می شود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در حالت درازکش باقی بماند تا احتمال بارداری افزایش یابد.
انواع روش های آی یو آی
زمان درمان ناباروری با روش آی یو آی بر اساس دلیل ناباروری و نوع روش استفاده شده مشخص می شود. انواع روش های آی یو آی به شرح زیر است:
انجام آی یو آی با clomid یا Letrozole
در انجام آی یو آی همزمان با چرخه درمانی clomid خانم با آغاز دوران قاعدگی تست خون می دهد و حتی گاهی برای اطمینان از عدم وجود کیست سونوگرافی پیشنهاد می شود. خانم باید داروهای خوراکی تجویز شده را مصرف کند و در نتیجه با کنترل دوره پریودی، آی یو آی قبل از تخمک گذاری انجام شود.
انجام آی یو آی با گنادوتروپین
با شروع دوره قاعدگی زن، تست خون و سونوگرافی اولیه انجام می گیرد و تزریق داروهای گنادوتروپین شروع می شود. هر چند روز یکبار باید تست خون جهت اندازه گیری سطح استرادیول، پروژسترون و گرفته شود؛ همچنین سونوگرافی واژینال برای اطلاع از تشکیل فولیکول ها نیز انجام می گیرد. در آخر با توجه به میزان هورمون، تعداد و اندازه فولیکول ها، دوز داروها مشخص شده و با بلوغ پیدا کردن چند فولیکول، انجام آی یو آی آغاز می شود.
آی یو آی (IUI) چه کاربردهایی دارد؟
عوامل مختلفی در توانایی باردار شدن زوجین دخیل هستند. آی یو آی اکثراً در موارد زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
- ناباروری های غیرقابل توضیح
- زمان هایی که موکوس سرویکس بسیار غلیظ بوده و به اسپرم اجازه عبور داده نمی شود.
- وجود اختلالات خفیف در فاکتورهای مردانه
- وجود مشکل در چرخه تخمک گذاری بانوان
- اختلال در عملکرد نعوظ آقایان
- وجود آنتی اسپرم آنتی بادی در مایع منی
- عدم توانایی آقا در انزال مایع منی داخل رحم
مراجعه به پزشک
در صورتی که می خواهید بهترین نتیجه و موفقیت را در درمان ناباروری مشاهده کنید، لازم است در همان گام نخست پزشک باتجربه و دارای تخصص در زمینه نازایی را انتخاب کنید؛ زیرا در تشخیص صحیح علت ناباروری و انتخاب بهترین روش درمان برای هر زوج کمک زیادی می کند. شما می توانید برای درمان ناباروری و کسب مشاوره به مطب خانم دکتر میترا عبدلی مراجعه کنید. خانم دکتر در زمینه زنان، زایمان و نازایی تخصص داشته و یکی از اعضای شورای رقابت پژوهش مرکز تحقیقات بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستند؛ از همین رو از جمله از پزشکانی هستند که در زمینه درمان ناباروری با روش آی یو آی تبحر دارند. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری با شماره هایی که در سایت قرار داده شده تماس حاصل کنید.