همه چیز در مورد واژینیسموس
واژینیسموس( vaginismus) یا انقباض غیرارادی واژن، به نام دخول دردناک نیز شناخته میشود. افراد بسیاری در مورد این اختلال اطلاعات زیادی ندارند. آنها تصور میکنند درد داشتن در زمان برقراری رابطه جنسی امری طبیعی است. در حالی که این مسئله در بیشتر مواقع به دلیل بروز اختلال عضلات واژن ایجاد میشود که به سادگی هم قابلیت درمان دارد.
افرادی که در مورد این اختلال اطلاعاتی ندارند و به آن مبتلا هستند، بهتر است با ما تا انتهای مقاله همراه شوند. ما قصد داریم در این مقاله به بررسی اطلاعات کاملی در مورد این اختلال ناراحت کننده در میان خانمها بپردازیم. با ما همراه شوید.
منظور از اختلال واژینیسموس چیست؟
اختلال واژینیسم به اختلالی گفته میشود که اسپاسم یا انقباض عضلات واژن خانمها، دخول را دردناک یا غیر ممکن میکند. واژن بخشی از دستگاه تناسلی زنان است که در قسمت پایینی رحم قرار دارد و رحم را به خارج دستگاه تناسلی متصل میکند.
زمانی که آلت تناسلی، تامپون یا ابزارهای پزشکی، انگشت و هر چیز دیگری بخواهد به واژن نفوذ کند، برای فرد ایجاد درد میکند. درد ناشی از نفوذ به واژن اسپاسمهای عضلانی را ایجاد میکند. این اسپاسمهای عضلانی ممکن است خفیف یا بسیار دردناک باشند. در چنین حالتی فرد باید نزد پزشک متخصص مراجعه نموده و اقدام به درمان واژینیسموس نماید. زیرا مهمترین دلیل بروز چنین اسپاسمهایی، اختلال واژینیسم است.
اختلال واژینیسم چقدر در خانمها شایع است؟
به طور کلی محققان نمیدانند که در جهان ممکن است چه تعدادی از خانمها به اختلال واژینیسموس مبتلا شوند. علت آن هم این است که بیشتر مردم از صحبت کردن در مورد چنین مشکلاتی با پزشک خجالت میکشند. از این رو ترجیح میدهند خود درمانی داشته باشند و یا با انجام مراقبتهای بهداشتی، دردهای ناشی از دخول را برای خود کاهش دهند.
در حالی که اگر آنها به پزشک متخصص مراجعه نمایند، میتوانند با درمانهای مخصوص، این اختلال را به راحتی و در سریعترین زمان ممکن درمان کنند. خانمها باید به سلامت خود اهمیت زیادی دهند و با بروز هرگونه مشکلی، سریعا به متخصص زنان مراجعه کنند. در غیر این صورت ممکن است با مشکلات دیگری هم در آینده مواجه شوند.
چه کسانی ممکن است به اختلال واژینیسموس مبتلا شوند؟
در بیشتر مواقع خانمها در سالهای نوجوانی یا اوایل بزرگسالی علائم اختلال واژینیسم را مشاهده میکنند. یعنی این نوع اختلال معمولا بعد از برقراری اولین رابطه جنسی در بدن خانمها ظاهر میشود. همچنین برخی از خانمها که برای معاینه لگن به مطب مراجعه میکنند و باید از تامپون استفاده کنند نیز، ممکن است با این مشکل مواجه شوند.
دسته دیگری از خانمها هم وجود دارند که در اواخر عمر خود دچار اختلال واژینیسموس میشوند. این مسئله ممکن است بعد از سالها رابطه جنسی داشتن برای فرد ایجاد شود آن هم بدون هیچ مشکلی. پس نمیتوانیم بگوییم اصولا خانمها در چه سنی ممکن است با این اختلال مواجه شوند. این مسئله بسته به میزان مراقبتها و حساسیتهایی که خانمها در برقراری رابطه جنسی خود دارند، میتوان در زمانهای مختلفی ظاهر شود.
مهمترین دلایل بروز اختلال واژینیسم
به صراحت نمیتوان دلایل خاصی را برای بروز واژینیسموس بیان نمود. اما میتوان بیان کرد که مشکلات جنسی، مشکلات جسمی و روانی میتوانند امکان ابتلا به این بیماری را در خانمها تشدید کنند. از سوی دیگر مشکلاتی همچون عفونتهای قارچی، عفونت مثانه و عفونت ادراری هم میتواند احتمال ظاهر شدن اختلال واژینیسم را در بدن خانمها تشدید کند.
علل دیگر:
- آسیبهای زایمانی
- اختلالات اضطرابی
- ترس از برقراری رابطه جنسی به دلیل تجربه احساسات منفی همچون تجاوز جنسی یا تروما
- جراحی قبلی لگن
اختلال واژینیسموس را چگونه تشخیص دهیم؟
حال که دریافتید واژینیسموس چیست و چه مشکلاتی را ممکن است برای بدن ایجاد کند، باید به سراغ علائمی رویم که کمک میکنند تا بتوان بروز چنین اختلالی را به راحتی تشخیص داد. در صورتی که خانمی با چنین علائمی مواجه شود، میتواند احتمال دهد که به اختلال واژینیسم مبتلا شده است. این علائم عبارتند از:
- تجربه مقاربت دردناک شدید
- احساس ناراحتی یا درد خفیف در زمان دخول به واژن
- ناراحتی در زمان معاینه لگن یا برقراری رابطه جنسی به دلیل درد عضلانی واژن یا اسپاسم عضلات
- احساس درد در زمان قرار دادن تامپون در ناحیه واژن
هیچ یک از این دردها طبیعی نیستند و در صورتی که شخصی با چنین دردهایی مواجه شود، ممکن است به واژینیسم مبتلا باشد. حال باید به دنبال روش درمان قطعی واژینیسموس رود تا بتواند این احساس درد را درمان کند.
روشهای درمان یا مدیریت vaginismus
روشهای درمان بسیاری برای برطرف کردن مشکل درد مقاربتی وجود دارد. برخی از این درمانها را میتوان در خانه انجام داده و به راحتی درد و ناراحتی را در ناحیه واژن کنترل کرد. اما برخی دیگر از روشهای درمان باید زیرنظر پزشک متخصص زنان باشد تا در صورت بروز هرگونه مشکلی پزشک بتواند اقدامات لازم را انجام دهد.
از بهترین روشهای درمان خانگی واژینیسموس باید به فیزیوتراپی لگن یا کگل اشاره کنیم. خانمها با انجام برخی تمرینات کف لگن به خود کمک میکنند تا کنترل عضلات واژن را در دست بگیرند. این تمرینات شامل تمرکز حواس، تنفس عمیق و موارد دیگر میشود.
از دیگر روشهای درمان واژینیسموس باید به واژینال دیلاتور یا گشاد کنندههای واژن اشاره کرد. این روش درمان بسیار موثر است و فرد باید با استفاده از انگشت یا گشادکنندههای واژینال، واژن را به تدریج گشاد کرده و دخول را راحتتر کند. دسته دیگری هم هستند که با روش سکستراپی زیر نظر پزشک این مشکل را برطرف مینمایند. پس درمان اختلال واژینیسم به راحتی امکان پذیر است.
جمع بندی
در مورد اختلال واژینیسموس به اطلاعات کلی دست یافتید. اما در این میان ممکن است باز هم سوالاتی برای شما پیش آید که پاسخ آن تنها نزد متخصص باتجربه خواهد بود. برای این که بتوانید تمامی سوالات و ابهامات خود را در مورد این اختلال برطرف نمایید، تنها کافیست بهترین متخصص زنان را یافته و به ایشان مراجعه نمایید.
باید بدانید که همه پزشکان در زمینه درمان واژینیسموس تبحر ندارند و حتما باید آموزشهای لازم رو در این مورد دیده باشند. دکتر عبدلی یکی از متخصصان زنانی است که تاکنون بیش از صدها بیمار واژینیسموس را به طور موفق درمان نموده است. بنابراین با مراجعه به ایشان میتوانید با اطمینان و به صورت قطعی این اختلال را درمان کنید.
منابع:
https://www.healthywomen.org/your-health/your-body/what-you-need-know-vaginismus
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15723-vaginismus